Book Online

Αξιοθέατα στη Μήλο

Η Μήλος, ένα νησί γνωστό και θαυμαστό για την ποικιλία φυσικής ομορφιάς της, μπορεί να προσφέρει στους επισκέπτες της, υπηρεσίες εστίασης διατροφής κ διασκέδασης, αντάξιες των καλύτερων προσδοκιών, που γεμίζουν τον επισκέπτη, κατά την άφιξη του στο νησί, κ συνάμα οικονομικές κ ποιοτικές.

Ζώντας αυτήν την αλματώδη τουριστική κ ποιοτική ανάπτυξη της Μήλου, θεωρούμε ως υποχρέωσή μας να σας προτείνουμε κάποια μέρη για αγορές-φαγήτο-ποτό μέσα από προσωπικές ή φιλικές εμπειρίες.

Ασφαλώς κ οι προτάσεις μας δεν είναι δεσμευτικές, κ δεν αποκλείουν, κ άλλες πολύ καλές επιλογές που μπορείτε να κάνετε, κ οι οποίες πάντα είναι καλοδεχούμενες.

Πλάκες

Το χωριό « Πλάκες» βρίσκεται στα βόρεια της Μήλου, 4.5 km από το λιμάνι της Μήλου, τον Αδάμαντα κ δίπλα ακριβώς στα μεγαλύτερα(ανά πληθυσμό) χωριά του νησιού , την Πλάκα(πρωτεύουσα), τον Τριοβάσαλο, Πέρα Τριοβασαλο κ Τρυπητή.(5’ από τις Κατακόμβες)Τα πλεονεκτήματα τα οποία οδήγησαν στην εποίκηση του χωριού από, κατά πλειονότητα μόνιμους κατοίκους είναι η θέση του( δίπλα στην Πλάκα, σε εμπορικές κ.α. δραστηριότητες{4 τράπεζες, σουπερ. μάρκετ κ.α.}αλλά συνάμα κ την άμεση ορατή κ μη πρόσβαση στη θάλασσα αφού η κοντινότερη παραλία βρίσκεται στα 1100m Σε απόσταση 1.1 km βρίσκεται η παραλία Φυροπόταμος ,1,8 km η παραλία Πλάθιενα , 2 km τα παλιά λατομεία του Τράχηλα, 2,1 km. τα γραφικά Μανδράκια κ 2,5 km. το Σαρακίνικο.

ΠΟΛΥ ΓΝΩΣΤΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΚΑΠΟΙΑ ΕΘΙΜΑ ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ ΣΤΙΣ ΠΛΑΚΕΣ.

ΕΝΑ ΑΠΟ ΑΥΤΑ ΕΙΝΑΙ Η αναπαράσταση της αποκαθήλωσης του Κυρίου που γίνεται ΣΤΗΝ ΘΕΣΗ «ΓΟΛΓΟΘΑΣ», ΣΕ ΕΝΑ ΛΟΦΟ ΜΕ 3 ΣΤΑΥΡΟΥΣ, ΚΑΙ ΕΝΑ ΛΑΞΕΥΜΕΝΟ ΤΑΦΟ, ΑΝΑΠΑΡΗΣΤΩΤΑΣ ΕΤΣΙ ΤΗΝ ΣΤΑΥΡΩΣΗ , ΤΗΝ ΑΠΟΚΑΘΗΛΩΣΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΤΑΦΗ ΤΟΥ ΚΥΡΙΟΥ ΤΗΝ ΜΕΓΑΛΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΚΑΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΤΗΝ Μ.ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ.

ΜΕΓΑΛΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΕ ΠΟΛΥΑΡΙΘΜΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΙΣ ΠΛΑΚΕΣ, ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΕΧΕΙ Ο ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΛΑΚΩΝ Ο ΟΠΟΙΟΣ ΔΙΟΡΓΑΝΩΝΕΙ ΚΑΘΌΛΟ ΤΟ ΕΤΟΣ ΕΚΘΕΣΕΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ, ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ, ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΩΝ ΠΡΟΙΟΝΤΩΝ ΚΑΙ ΕΘΙΜΩΝ, ΠΟΙΗΤΙΚΕΣ ΒΡΑΔΥΕΣ, ΒΡΑΔΙΕΣ ΜΕ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗ ΜΟΥΣΙΚΗ ΣΤΗΝ ΑΥΛΗ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΤΟΥ ΑΓ.ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ (ΕΝΟΡΙΑΣ ΤΟΥ ΧΩΡΙΟΥ)ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΟ ΚΑΘΙΕΡΩΜΕΝΟ ΝΗΣΙΟΤΙΚΟ ΓΛΕΝΤΙ ΣΕ ΚΕΤΡΙΚΗ ΠΛΑΤΕΙΑ ΤΟΥ ΧΩΡΙΟΥ ΤΙΣ ΗΜΕΡΕΣ ΤΟΥ 15ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ.

ΕΠΙΣΗΣ ΠΟΛΥ ΓΝΩΣΤΟ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΤΟ ΠΑΝΗΓΥΡΙ ΠΟΥ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΕΙΤΑΙ ΣΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΟΥ ΑΓ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΣΤΟΝ ΟΙΚΙΣΜΟ ΜΕ ΤΑ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΣΥΡΜΑΤΑ , ΣΤΟΝ ΦΥΡΟΠΟΤΑΜΟ, ΣΤΙΣ 24 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ.

ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΑΜΟΝΗ ΣΤΙΣ ΠΛΑΚΕΣ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΕΝΟΙΚΙΑΖΟΜΕΝΑ ΔΩΜΑΤΙΑ, ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΜΟΝΑΔΑ ΜΕ ΣΥΓΧΡΟΝΑ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΑ.

ΣΕ ΚΑΘΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ Η ΔΙΑΜΟΝΗ ΣΤΙΣ ΠΛΑΚΕΣ, ΠΡΟΣΦΕΡΕΙ ΗΣΥΧΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΛΥΒΟΗ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ, ΑΜΕΣΗ,ΧΡΟΝΙΚΑ,ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΤΗΝ ΘΑΛΑΣΣΑ, ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΣΥΝΑΜΑ ΖΩΗ ΣΕ ΝΗΣΙΩΤΙΚΟΥΣ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟΥΣ ΡΥΘΜΟΥΣ, ΜΕ ΤΗΝ ΦΙΛΙΚΗ ΓΕΙΤΝΙΑΣΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΦΙΛΟΞΕΝΙΑ ΝΑ ΚΥΡΙΑΡΧΟΥΝ, ΟΛΟ ΤΟ ΕΤΟΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΧΕΙΜΕΡΙΝΟΥΣ ΜΗΝΕΣ.

Αδάμαντας

Οι επιλογές που μπορείτε να έχετε στον Αδάμαντα, το λιμάνι της Μήλου είναι πολλές κ καλύπτουν όλα τα γούστα κάθε επισκέπτη

Για τις αγορές σας υπάρχουν πολλές καλές επιλογές.

Αναζητήστε το εργαστήριο προσωπείων «Καλλίστη».

Για καφέ-φαγητό, επιλογές όπως το « Ω ΧΑΜΟΣ », «Φλοίσβος», «Κυνηγός», «Ακταίον», «Γιάγκος», «Κύμα», «ΜΙΚΡΟΣ Αποπλους»,«Ναυάγιο», πιστεύουμε πως καλύπτουν όλα τα γούστα!

Για ποτό, επιλογές μικρών μπαρ, αλλά κ μεγάλων clubs , έρχονται να συμπληρώσουν διασκεδαστικά το βράδυ σας, μέχρι το πρωί.

Επιλογές όπως η «Ακρη», «Πλώρη», « Vipera Lebetina », «Μικρό καφέ»,«ARAGOSTA», Καρνάγιο, σας απογειώνουν μέχρι τις πρώτες ακτίνες του ήλιου το πρωί..

Πλάκα

Σε απόσταση 4.5 km από το λιμάνι του Αδάμαντα, κ μόλις 500 m (3 min.), από τα διαμερίσματά μας Vivere a Plakes – Ζώντας…στις Πλάκες/Μήλου , βρίσκονται μερικές καλές επιλογές για φαγητό, όπως η «Αρχοντούλα» ,  «Φόρας» «Δίπορτο» κ για γλυκά-παγωτά «Παλαιός»

Επίσης για ποτό επιλογές όπως οι “Φάτσες” ,η «Utopia» το «Εν-πλώ», κ για ρακόμελα το «Κρι-Κρι» σίγουρα θα συνοδέψουν ευχάριστα τα βράδια σας..

Τρυπητή

Σε πολύ κοντινή απόσταση από την Πλάκα, βρίσκεται το χωριό της Τρυπητής, με λίγες αλλά πολύ καλές επιλογές για φαγητό όπως τα «Γλαρονήσια»,η «Εργίνα», η «Μεθυσμένη Πολιτεία» κ για γλυκά-ποτό όπως το «Κονάκι» κ η «Ρέμβη».

Κατακόμβες

Στην περιοχή της αρχαίας πόλης, N. – N.Δ. του χωριού Tρυπητή, σε ύψος 150 μέτρων πάνω από τη θάλασσα, σε μια σχετικά απότομη πλαγιά, βρίσκονται οι Kατακόμβες της Mήλου. Tόπος συγκέντρωσης των πρώτων Xριστιανών, για να τελέσουν τα θρησκευτικά τους καθήκοντα και να θάψουν τους νεκρούς τους, μακριά από τα βλέμματα των ειδωλολατρών εκείνης της εποχής και των διωκτών τους. Είναι μοναδικές σε μέγεθος στον ελλαδικό χώρο και από τις πιο αξιόλογες, μαζί με αυτές της Pώμης και των Aγίων Tόπων, σε παγκόσμιο επίπεδο.

Κατασκευάστηκαν σε ηφαιστειακό τόφφο (σχετικά μαλακό πέτρωμα) και αποτελούν ένα μεγαλοπρεπές παλαιοχριστιανικό μνημείο, που προσδιορίζει ότι ο χριστιανισμός στο νησί ήταν γνωστός από τον 1ο αιώνα, με μεγάλη ανάπτυξη όμως τον 3ο και 4ο αιώνα (Ross, 1843). Αυτή η θεωρία του Ross θεωρείται λογική, μια και οι εμπορικές σχέσεις της Mήλου, εκείνη την εποχή, ήταν πολύ ανεπτυγμένες και με τη Pώμη και με τον υπόλοιπο κόσμο, όπως αναφέρουν οι ιστορικοί Λίβιος και Πλίνιος.

Oι κατακόμβες ανακαλύφθηκαν από αρχαιοκάπηλους και έγιναν γνωστές μετά τη σύλησή τους, το 1840. Eίναι τρεις και μαζί με πέντε διαδρόμους και ένα νεκρικό θάλαμο αποτελούν ένα δαιδαλώδες σύστημα συνολικού σημερινού μήκους 185 μέτρων. Eίχαν εισόδους στο εξωτερικό περιβάλλον, αλλά σήμερα λειτουργεί μόνο μία, αυτή της δεύτερης κατακόμβης ή των «Πρεσβυτέρων», απ’ όπου μπορεί να εισέλθει ο επισκέπτης.

Στο εσωτερικό των κατακομβών, δεξιά και αριστερά επάνω στους τοίχους, υπάρχουν τα «αρκοσόλια» (σκαμμένες αψίδες) όπου μέσα σ’ αυτά, καθώς και στο πάτωμα, ανοίγονταν οι τάφοι. Aρκοσόλια σήμερα σώζονται 126 (Πετροχείλου, 1972) και υπολογίζεται ότι έχουν ταφεί μερικές χιλιάδες νεκρών. Σε κάθε τάφο υπήρχε λυχνάρι, ενώ σήμερα έχουν τοποθετηθεί ηλεκτρικοί λαμπτήρες που φωτίζουν το χώρο διακριτικά και δημιουργούν την ατμόσφαιρα εκείνων των χρόνων.

Στους τάφους των πιο διακεκριμένων προσώπων ζωγράφιζαν χριστιανικά σύμβολα ή χάραζαν επιγραφές. Tέτοια είδαν και μελέτησαν οι Ross (1843) και Σωτηρίου (1927), αλλά με την πάροδο των χρόνων τα περισσότερα καταστράφηκαν.

Mια τέτοια επιγραφή μπορεί να δει ο σημερινός επισκέπτης στη δεύτερη κατακόμβη, στο 6ο αρκοσόλιο δεξιά. Eίναι η επιγραφή των «Πρεσβυτέρων», απ’ όπου και το όνομά της. Aκόμα στην ίδια κατακόμβη, στη μέση περίπου, υπάρχει ένας τάφος σκαμμένος στο βράχο υπό μορφή σαρκοφάγου. Πιστεύεται ότι είχε ταφεί σ’ αυτόν ένας από τους πρώτους μάρτυρες της χριστιανοσύνης και ακόμα ότι οι πρώτοι χριστιανοί τον χρησιμοποιούσαν ως Aγία Tράπεζα στις λειτουργίες τους.

H δραστηριότητα των πρώτων χριστιανών στις κατακόμβες σταματά λίγο μετά τη θεσμοθέτηση της ανεξιθρησκίας (διάταγμα Mεδιολάνων), ή μέχρι να καταστραφεί και να εγκαταλειφθεί η αρχαία πόλη του Kλήματος από σεισμούς τον 5ο ή 6ο αιώνα μ.X.

Πηγη « http://www.milos-island.gr/greece/sightseeing/catacombs1.htm »

ΑΝΟΙΚΤΕΣ ΟΛΟ ΤΟ ΕΤΟΣ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΕΚΤΩΣ ΔΕΥΤΕΡΑΣ

ΤΗΛ : 22870 21625

Πολλώνια

Τα Πολλώνια βρίσκονται σε απόσταση 12 km . (13 min .) από τον Αδάμαντα, κ σαν ένα γραφικό ψαροχώρι, υπάρχουν πολύ καλές κ γραφικά ποιοτικές επιλογές για φαγητό όπως η ταβέρνα “Καπετάν – Νικόλας” ( Kapetan Nikolas), “Απανεμιά”(Apanemia),Αλμύρα (Armira), Ενάλιον(Enalion), Αρμενάκι (Armenaki)

Για ποτό, πολύ καλή επιλογή είναι το «Ριφάκι», τo «Cactus»κ o «Οψιδιανός» πάνω στη θάλασσα κ τα δύο, από το πρωί μέχρι αργά το βράδυ.

Παλιοχώρι

Σε μία τεράστια παραλία με ποικιλία χρωμάτων κ εικόνων, επιλογές για φαγητό όπως το « Sirocco» , ο «Αρτέμης» κ το «Πέλαγος» κ επιλογή για ποτό όπως το « Deep blue -απέραντο γαλάζιο» μπορούν σίγουρα να σας κρατήσουν στην συγκεκριμένη τοποθεσία για όλη την ημέρα..